Viemäritulvat ja padotuskorkeus– kuka vastaa vahingoista?
- Niina Vieno
- 14.3.
- 2 min käytetty lukemiseen
Viemäritulvat voivat aiheuttaa mittavia vahinkoja kiinteistöille. Myös me olemme hoitaneet useita viemäritulviin liittyviä tapauksia, joissa keskeisinä kysymyksinä ovat olleet padotuskorkeuden alapuolisten tilojen suojaamisen vastuu, vesihuollon virheen arviointi sekä näiden oikeudellisen suhteen määrittely. Usein kyse on kiinteistön omistajien vaatimuksista vesihuoltolaitoksille.
Padotuskorkeuden merkitys viemäritulvissa
Erityisen haavoittuvia viemäritulville ovat rakennukset, joissa on padotuskorkeuden alapuolisia tiloja, mutta viemärin padottamiseen ei ole varauduttu suojaamalla nämä tilat esimerkiksi padotusventtiileillä tai pumppuratkaisuilla. Padotuskorkeudella tarkoitetaan tasoa, jolle viemärivesi voi verkostossa nousta viemärin tulviessa. Ellei kiinteistön padotuskorkeuden alapuolisia tiloja ei ole suojattu, voi viemärivesi nousta tonttiviemäriä pitkin rakennukseen. Vesihuoltolaitosten toimitusehdoissa ja rakentamismääräyksissä padotuskorkeus on keskeinen tekijä, joka määrittää, miten rakennuksen viemäröinti tulisi toteuttaa ja mitä suojaustoimia vaaditaan.
Kiinteistön omistajan vastuu padotuskorkeuden alapuolisissa tiloissa
Rakennusmääräysten ja vesihuoltolaitosten yleisten toimitusehtojen mukaan padotuskorkeuden alapuolella sijaitsevat viemäröidyt tilat tulee suojata. Monesti myös vakuutusyhtiöt edellyttävät tätä ja heillä saattaa olla erilaisia suojeluohjeita, joiden noudattaminen voi olla yhtenä vakuutuskorvauksen saamisen ehtona. Vesihuoltolaitos ei voi taata, ettei verkostossa koskaan esiinny hetkellisiä häiriöitä, kuten tukkeumia tai ylikuormitustilanteita, jotka voivat johtaa viemäriveden nousemiseen tonttiviemärissä. Oikeuskäytännössä onkin vakiintunut linja, jonka mukaan kiinteistön omistajan velvollisuus on varautua viemärin padottamiseen. Jos suojaustoimia ei ole toteutettu ja tulviminen tapahtuu, vastuu vahingoista jää pääsääntöisesti kiinteistön omistajalle.
Vesihuoltolaitoksen vastuu viemäriverkoston häiriöissä
Vaikka kiinteistön omistajalla on ensisijainen vastuu padotuskorkeuden alapuolisten tilojen suojaamisesta, vesihuoltolaitos voi joutua vastuuseen, jos sen toiminnassa voidaan osoittaa olleen yleisten toimitusehtojen tai vesihuoltolain (119/2001) mukainen virhe. Esimerkiksi viemäriverkoston tukkeutuminen on voinut johtua verkostoon joutuneista epäpuhtauksista, joiden pääsy olisi voitu estää ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä. Vesihuoltolaitos ei ole vastuussa kaikista viemäriverkoston häiriöistä, mutta jos kuitenkin voidaan osoittaa, että vesihuoltolaitos on laiminlyönyt esimerkiksi kunnossapitoa tai riskien hallintaa, vastuu saattaa siirtyä laitokselle.
Vesihuoltolaitos vai kiinteistön omistaja – miksi vastuun määrittely ei ole aina yksiselitteistä?
Vastuutahon selvittäminen viemäritulvissa ei ole aina suoraviivaista, koska vastuu voi jakautua useiden eri tekijöiden perusteella ja perustua sopimukseen, vesihuoltolakiin, vesilakiin (587/2011) tai vahingonkorvauslakiin (412/1974). Vesihuoltolaitos vastaa viemäriverkoston toiminnasta ja sen kunnossapidosta, mutta kiinteistön omistajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että padotuskorkeuden alapuolella sijaitsevat tilat on asianmukaisesti suojattu. Oikeudellista arviota hankaloittaa se, että viemäritulvan syy voi liittyä useaan eri seikkaan esimerkiksi viemärin tukkeutumiseen, poikkeuksellisiin sääolosuhteisiin tai kiinteistön puutteellisiin suojaustoimiin. Vesihuoltolaitoksen vastuu riippuu myös siitä, onko se sopimussuhteessa vahingonkärsijän kanssa tai onko sen toiminnassa ollut laiminlyöntiä, kuten huolimattomuutta verkoston kunnossapidossa vai onko kyse esimerkiksi poikkeuksellisesta ulkopuolisesta syystä. Tästä syystä jokainen tapaus edellyttää huolellista juridista ja teknistä selvitystä ennen vastuutahon lopullista määrittämistä.
Laki ja Vesi Oy – vesihuollon oikeudellinen asiantuntija
Meillä on laaja kokemus vesihuoltolakiin, vesilakiin, vahingonkorvauslakiin ja vastuukysymyksiin liittyvistä tapauksista. Ymmärrämme vesihuoltolaitosten kohtaamat haasteet vastuukysymyksissä, padotuskorkeuden hallinnassa ja viemäriverkoston kunnossapidossa. Tunnemme vesihuollon tekniset ja juridiset erityispiirteet, mikä mahdollistaa kokonaisvaltaisen riskienhallinnan sekä juridisten ongelmien ennakoinnin.
Jos vesihuoltolaitoksenne tarvitsee asiantuntevaa apua esimerkiksi vastuukysymyksissä, viemäritulvien vahingonkorvausvaatimuksissa tai vesihuoltolain ja vesilain tulkinnassa, olemme valmiita auttamaan. Autamme varmistamaan, että toimintanne täyttää lainsäädännön ja sopimusehtojen vaatimukset sekä minimoimaan mahdolliset oikeudelliset riskit.
Lisätietoa aiheesta:
Niina Vieno, vesiasiantuntija, TkT
0505448431
niina.vieno (a) lakijavesi.fi
Vastuunrajoitus: Blogissa esitettävät huomiot ovat henkilökohtaisia mielipiteitä. Blogissa esitettävää aineistoa ei tule miltään osin tulkita lainopilliseksi neuvoksi yksittäistapaukseen. Emme vastaa missään tilanteessa vahingosta tai tappiosta taikka saamatta jääneestä voitosta tai tuotosta, joka tietoja hyödyntävälle tai kolmannelle taholle aiheutuu suoraan tai välillisesti tämän kirjoituksen johdosta. Jos kaipaat apua yksittäisissä tapauksissa, ota yhteyttä.
Comentários