Ottaen huomioon, että olen työskennellyt vesialalla koko työikäni ja yli kymmenen vuotta ympäristölle haitallisten kemikaalien parissa, olen ollut melkoisen tietämätön nanomateriaalien olemassaolosta. Titaanidioksidin, jota käytetään aurinkorasvoissa fysikaalisena UV-suoja-aineena, olen jossain aivojeni perukoilla ymmärtänyt olevan nanohiukkanen. Se on kuulemma lasten aurinkorasvoissa kemiallisia UV-suoja-aineita turvallisempi. Viimeisen viikon sisällä on nenäni eteen kuitenkin suorastaan heitetty niin monta erilaista nanomateriaaleihin liittyvää juttua, että minunkin on viimein tullut aika avata silmäni. Tekniikka & Talous -lehden uutiskirje on tuntunut olevan täynnä nanomateriaaleihin liittyviä juttuja:

Pikaisella kirjallisuustsekkauksella selvisi, että markkinoilla on yli 1000 erilaista tuotetta, jotka sisältävät nanomateriaaleja. Suurin osa kuluttajatuotteiden nanomateriaaleista löytyy hygieniatuotteista, kuten kosmetiikasta sekä tekstiileistä ja urheiluvälineistä. Tästä syystä nanomateriaaleja päätyykin jätevesiin ja sitä kautta ympäristöön. Niiden ympäristövaikutuksia ja -toksisuutta on vaikea mitata ja tutkimus alalla onkin hektistä. (Tuominen ja Schultz, 2010)

Mitä nanomateriaalit oikein ovat, missä ja miksi niitä käytetään sekä mitkä ovat niiden edut ja haitat ihmiselle ja ympäristölle. Näihin asioihin palaan seuraavissa kirjoituksissani, pysy kuulolla!