possible-379215_1280

“Everything is possible. The impossible just takes longer.” ― Dan Brown

Ruotsiin Linköpingin jätevedenpuhdistamolle rakennetaan (tietääkseni) Pohjoismaiden ensimmäinen otsonointiprosessi. Jos et ole tällä alalla työskennellyt, uutinen hätkähdyttää sinua yhtä paljon maankohoaminen Suomessa. Minun maailmaani se vavisutti kuin 8 Richterin maanjäristys. Miksi?

Linköpingissä otsonointi lisätään osaksi puhdistusprosessia, koska jätevedestä halutaan poistaa myös lääkejäämiä. Kyseessä on siis halu tehdä asioita paremmin, ei vaikkapa lainsäätäjän asettama pakko. Se, että puhdistamo satsaa tähän riihikuivaa käteistä, vaikka ei olisi pakko, on todellisin hatunnoston arvoinen teko. Olen harmissani vain yhdestä asiasta. Miksei jutussa oleva kaupunki voinut sijaita Suomessa?

Jätevedenpuhdistus on monimutkaista hommaa. Se on erilaisten mekaanisten, kemiallisten ja biologisten prosessien hallittu sekamelska. Jokainen puhdistamo on omanlaisensa, mutta perusperiaate on hyvin samanlainen. Ensin poistetaan mekaanisesti isoimmat klöntit. Sitten erotetaan hiekka ja rasva. Seuraavaksi laskeutetaan altaan pohjalle kiintoaineena niin kutsuttua raakalietettä. Vesi johdetaan biologiseen puhdistusosaan, jossa bakteerit käyttävät ravinnokseen jäteveden orgaanista ainetta. Lopuksi vielä biologinen liete erotetaan vedestä. Fosfori saostetaan kemikaaleilla prosessin alussa, lopussa tai biologisen puhdistuksen kanssa samaan aikaan. Hyvässä lykyssä näiden jälkeen on vielä biologinen lisäsuodatin tai hiekkasuodatus.

Tämä prosessimalli on riittävän hyvä, että sillä yleensä useimmiten lupaehdoissa vaadittuihin puhdistustuloksiin. Tarpeeksi hyvä se ei ole, että sillä voitaisiin puhdistaa vedet niistä tuhansista kemikaaleista, joita kuluttajien ja teollisuuden viemäreistä puhdistamolle saapuu. Kyse ei ole siitä, etteikö niitä voitaisi vedestä poistaa. Tekniikat kyllä löytyvät.

Miksei vesiä sitten puhdisteta niin hyvin osataan?

Yleisimmät vastaukset ovat kallis hinta sekä ihan yksinkertaisesti se, ettei ole pakko tai ei kiinnosta. Tällä pyhällä kolminaisuudella perustellaan asiaa kuin asiaa. Näiden taustalla on kuitenkin usein tietämättömyys tai vanhentunut tieto. Puhdistamoiden henkilökunta ei ehkä tiedä tehokkaamman puhdistuksen olevan mahdollista. Asiakas pyytää suunnittelijoilta sitä samaa kuin sadoissa puhdistamoissa jo aiemmin, koska tekniikka tunnetaan ja se toimii riittävän hyvin. Suunnittelijat tekevät työtä käskettyä. Noidankehä on valmis.

Sitten puuttuu tietenkin myös rohkeutta. Vaatii kanttia investoida uuteen tekniikkaan, joka luultavasti maksaa enemmän kuin se perinteinen, eikä täysin yöunia menettämättä voi luottaa sen toimivuuteen.

Mikä lääkkeeksi tietämättömyyteen ja rohkeuden puutteeseen?

Kaikki muistavat (paitsi te hävyttömän nuoret), kun ensimmäiset kännykät tulivat markkinoille. Hirveän kokoisia ja maksoivat hunajaa. Mutta jossain vaiheessa niistä kehittyi varteenotettavia kilpailijoita lankapuhelimelle. Kun riittävän moni niitä osti, syntyi halu muillekin saada sellainen ja pelko uuden tekniikan haitoista laimeni alle ostokynnyksen. Jos tänä päivänä joku kauppaisi sinulle lankapuhelinta parhaimpana mahdollisena teknisenä välineenä puhumiseen ihmisten kanssa ympäri maailmaa, nauraisit hänet varmaan pellolle. Nykyäänhän kännykkäkin on siihen tarkoitukseen jo tarpeeton väline.

Kun riittävän moni tiesi kännyköiden olemassaolosta ja jopa tunsi jonkun sellaisen hankkineen, alkoi kauppa käydä kuumana.

Jätevedenpuhdistamoiden prosesseja voisi verrata esimerkin lankapuhelimeen. Erotuksena vain se, että Suomessa kännykät eivät ole vielä lyöneet itseään läpi ja puhdistamoille kaupataan edelleen lankapuhelimia. Kyllä myyjien luulisi jo uskovan itsekin uusien tekniikoiden mahdollisuuksiin, kun maailmassa on paikkoja, joissa jätevedestä puhdistetaan juomavettä. Kannustan yrityksiä ja suunnittelijoita tarjoamaan tai edes kertomaan puhdistamoille uusista tekniikoista. Tieto lisää halua ei tuskaa!

Uudelle tekniikalle tarvitaan toki aina se ensimmäinen käyttäjä. Se hullu, joka ei kuuntele muita vaan roudaa mukanaan kilojen painoista kannettavaa puhelinta. Onneksi näitä hulluja edelläkävijöitä löytyy myös jätevedenpuhdistuksen saralla. He tekevät tärkeää työtä, jotta pelko uusia teknisiä ratkaisuja kohtaan laimenisi ja halu toteuttaa niitä puhdistamoilla lisääntyisi. Poitsit heille ja lisää hulluja kehiin vaan!

Minua ei haittaa vaikka joka päivä maailmaani vavisuttaisi 8 Richterin järistys.