“Muutaman tuhannen euron investointi lakipalveluihin ei ole iso raha, kun on useamman miljoonan projekti kyseessä ja pahimmassa tapauksessa huonosti tehty kilpailutus, hankintapäätös tai sopimus voi johtaa markkinaoikeuteen ja täytäntöönpanokieltoon tai projektin viivästymiseen”, kertoo Kymijoen Kyläkuidun toimitusjohtaja ja Seutuverkko ry:n puheenjohtaja Jarno Laitinen.

Kymijoen Kyläkuidun toimitusjohtaja ja Seutuverkko ry:n puheenjohtaja Jarno Laitinen kertoo, että julkiset kilpailutukset ja hankinnat on syytä käyttää hankintalain hallitsevan asiantuntijan kautta.

Vuonna 2015 Kouvolan ja Iitin haja-asutusalueelle tietoliikenneyhteyksiä rakentava Kymijoen Kyläkuitu teki julkisen kilpailutuksen ja hankintapäätöksen, joka haastettiin. Yrityksen toimitusjohtaja Jarno Laitinen otti yhteyttä Laki ja Vesi Oy:n lakimieheen, Maria Arjoseen, ja Kymijoen Kyläkuitu teki oikaisuvaatimuksen. Tästä huolimatta vastapuoli vei jutun markkinaoikeuteen.

“Muistan, että haasteen saapuessa otti päähän, ja epätoivon hetkellä kynät melkein lensivät seinään. Sitten Maria tuli tueksi antamaan hommaan struktuuria ja kertomaan, mitkä ovat seuraavat askeleet. Tajusin sen avulla itsekin, että ei tämä olekaan maailmanloppu”, Laitinen muistelee. Maailmanloppua ei tullut, vaan kilpailutus keskeytettiin ja Arjosen avustuksella tehty uusi hankinta saatiin onnistuneesti hoidettua.

Lakipalveluissa säästäminen voi tulla kalliiksi

Yksi markkinaoikeuteen mennyt tapaus riitti opettamaan, että julkiset kilpailutukset ja hankinnat on syytä käyttää hankintalain hallitsevan asiantuntijan kautta. Laitinen kertoo, että vahingosta viisastuneena vaativammat sopimukset ja hankinnat tehdään nykyään Laki ja Vesi Oy:n lakimiesten avustuksella. Hänen mukaansa lakipalveluissa säästäminen voi tulla kalliiksi, jos esimerkiksi projekti viivästyy tai huonosti tehtyä hankintaa on puitava markkinaoikeudessa asti.

Tämän vuoksi myös laajakaistaisten verkkojen rakentamista edistävä Seutuverkko ry, jonka puheenjohtajana Laitinen on toiminut jo kaksi vuotta, hyödyntää Maria Arjosen asiantuntemusta. Yhdistys tarjoaa jäsenetuna lakineuvontaa, jotta jäsenet voivat hakea apua esimerkiksi kilpailutuksissa, hankintalainsäädännön koukeroissa tai urakkasopimuksia laatiessa. Arjonen ei valikoitunut tehtävään sattumalta.

“Maria tuntee toimialamme ja ihmiset. Tietysti muiltakin lakimiehiltä saisi lakiasioihin apua, mutta heti kun mennään syvälle hankintalakiin ja laajakaistaympäristöön, huomaa Marian kokemuksen ja substanssiosaamisen arvon”, Laitinen kertoo lisäten, että Arjonen on ehtinyt kartuttaa valtavan määrän kokemusta ja “marinoitua” hankintalainsäädännön parissa.

Luottamus ja hyvä boogie

Laitinen kuvaa Laki ja Vesi Oy:n työntekijöitä asiantunteviksi ja kiittelee heidän tapaansa tehdä töitä ja antaa palautetta. Yllättäen hän kertoo yhdeksi yrityksen vahvuudeksi hauskuuden ja positiivisen työilmapiirin. “Laki ja Vesi Oy on firmana nuorekas ja niillä on siellä hyvä boogie!”, Laitinen naurahtaa.

Hänen mukaansa yhteistyö ei voi olla vain bisnestä, sillä hän kokee asiakkaana sitoutuvansa paremmin sellaiseen palveluntarjoajaan, jonka työntekijöihin hän on tutustunut ja joiden kanssa työskentely voi olla myös hauskaa. Oman organisaation ulkopuolelta ostettujen lakipalveluiden kohdalla on tärkeää tuntea, että lakimies välittää ja on sitoutunut hoitamaan organisaation etua. Erityisesti haasteita kohdatessa luottamuksen merkitys korostuu.

“Kun tulee joku homma eteen, me otetaan yhteyttä Mariaan ja hän osaa neuvoa, mitä seuraavaksi. Ja me voimme luottaa hänen sanoihinsa ja neuvoihinsa”, Laitinen tiivistää.