Eräs kemikaaleja valmistava yritys ei seurannut omaa alaansa tarpeeksi tarkasti. Sen tuloksena se menetti suuren summan rahaa ja joutui muovaamaan tuotantoprosessiaan uudelleen. He eivät nimittäin olleet tietoisia, että erääseen heidän valmistamansa kemikaalin tuotestandardiin oli tullut tiukennuksia. Epäpuhtauksia ei enää sallittu niin suurta määrää kuin aiemmin. Niinpä yrityksen valmistama tuote ei enää ollutkaan standardinmukainen eikä sitä sellaisena voinut myydä. Rahaa paloi investointeihin. Ja varmaan pari ärräpäätäkin pääsi johtajien suusta.

Standardisointiin osallistuminen ja standardien sisältöön vaikuttaminen on itse asiassa hyvinkin helppoa. Eikä se edes maksa juuri mitään. Teknisen komitean osallistumismaksu on 1200 euroa ja seurantaryhmän 800 euroa vuodessa. Pikkusumma sen rinnalla, että epäaktiivisuus kustantaa yritykselle vaikkapa satojen tuhansien eurojen yllätysinvestoinnit.

Hidasteena toimii se, että toisin kuin aluksi luulisi, SFS eli Suomen standardisoimisliitto ry ei Suomessa hoida varsinaista standardisointityötä. Eräs tuttavani tuskaili sitä, että haluaisi liittyä standardisointiryhmään, mutta hän ei saanut SFS:ltä lisätietoa aiheesta kyselyistä huolimatta. Siksipä kannattaakin ottaa yhteyttä toimialajärjestöihin, joissa standardisointityö tehdään. Ne löytyvät listattuna täältä. Sitten vaan säästämään tai jopa tahkoamaan rahaa standardeilla!