Virtsa on juuri niin puhdasta kuin on se virtsan tuottaja. Mitä puhtaammin elät sitä puhtaampaa on tuotoksesi.

Pekingissä kisataan tällä viikolla yleisurheilun maailmanmestaruuksista. Kansakunnat jännittävät paitsi sitä, kuka on nopein, voimakkain ja kestävin myös sitä, kuka tällä kertaa käryää dopingista. Puhdas urheilija tuottaa puhdasta virtsaa ja kiellettyjä aineita käyttävä taas höystää tuotostaan juuri niillä kielletyillä aineilla.

Tämä blogikirjoitus ei kuitenkaan pureudu sen syvemmälle urheilun maailmaan vaan ihan meidän tavallisten pulliaisten jokapäiväiseen eloon. Johon toki olennaisena osana virtsaaminen kuuluu. Useimmiten päivittäiset jätöksemme siirtyvät huuhteluveden mukana viemäreihin ja puhdistamoille. Helsingin Sanomat kuitenkin julkaisi eilen (25.8.2015) verkkosivuillaan jutun ravintolasta, joka käyttää asiakkaiden virtsaa kasvattaakseen vihanneksia. Virtsalla kasvatettuja vihanneksi ei saa myydä ihmisravinnoksi, joten niitä saa popsia ihan ilmaiseksi.

Mahtavaa sinänsä, että kiertotaloudesta ja jätteidemme ravinteiden hyödyntämisestä keskustellaan ja sen eteen toimitaan, mutta… Ja nyt tulee sitten se iso MUTTA. Artikkeli antaa täysin sinisilmäisen kuvan virtsasta ja sen puhtaudesta. Siinä kerrotaan, että ”Ihmisen virtsa on tujua ja puhdasta lannoitetta” ja jopa ”nestemäistä kultaa”. Pirun viranomaiset taas kieltävät kaiken järjen käytön kielloillaan ja estoillaan. Kommenttienkin mukaan kyllä pitäisi kaikkien saada kusensa ja paskansa levittää lannoitteeksi niin kuin vanhaan hyvään aikaan tehtiin.

Virtsa on juuri niin puhdasta kuin on se virtsan tuottaja.

Ikävä tosiasia on, että me ihmiset emme enää ole niin puhtaita kuin viisikymmentä vuotta sitten. Elinympäristössämme käytetään koko ajan enemmän kemikaaleja, joita vääjäämättä päätyy kehoomme. On palonestoaineita, torjunta-aineita, muovien pehmentimiä eli ftalaatteja, kosmetiikan ja pesuaineiden kemikaaleja sekä lääkeaineita. Kaikki nämä aineet ovat elimistöllemme vierasaineita, joista se yrittää koko ajan päästä eroon. Ja mihin ne aineet sitten lopulta päätyvät? No, suurin osa sinne kultaiseen virtsaan.

Suoraa mittausdataa minulla ei ole suomalaisten virtsasta, mutta alla olevissa kuvissa on esitetty tulehduskipulääke ibuprofeenin pitoisuuksia haja-asutuksen lietevesissä sekä kunnallisen puhdistamon vesissä. Tulehduskipulääke ibuprofeeni on määrällisesti yksi Suomen käytetyimmistä lääkeaineista. Data on peräisin projekteista, joissa olen ollut mukana. Sako- ja umpikaivolietteiden tuloksia löytyy Haitta-aineet puhdistamo- ja hajalietteissä -raportista ja kunnallisen jäteveden tuloksia Haitalliset aineet jätevedenpuhdistamoilla -hankkeen loppuraportista.

Ibuprofeenin pitoisuuksia haja-asutuksen sako- ja umpikaivolietteissä sekä kunnallisille puhdistamoille tulevissa ja niistä ympäristöön johdettavissa jätevesissä.

Sako- ja umpikaivolietteet on kerätty useista kiinteistöistä ja koottu yhdeksi näytteeksi. Sakokaivoissa on mukana pesu- ja vessavesiä ja umpikaivoissa vain vessavesiä. Ibuprofeenin osalta umpikaivoista otetussa vesinäytteessä on 2240-kertainen pitoisuus ainetta kuin kunnallisilta puhdistamoilta ympäristöön purettavassa vedessä. Eikä kyse ole vielä edes pelkästä virtsasta vaan se on laimentunut huuhteluvedellä. Tutkimuksessa umpikaivovesistä löydettiin 20 erilaista lääkeainetta, joiden kokonaispitoisuus oli 2,8 mg/l. Tiedekirjallisuudessa keskustellaan tällä hetkellä siitä, että lääkeaineiden haitalliset vaikutukset eliöissä näkyisivät jo alle 0,0001 mg/l pitoisuuksissa. Hesarin artikkelia mukaillen: Virtsa todella on tujua tavaraa! Mutta puhdasta se ei ole.

Asia erikseen on sitten se, kuinka järkevää on huuhdella jätöksiä viemäriin isolla määrällä puhdasta vettä. Virtsan erilliskeräyksellä olisi mahdollisuus päästä eroon isosta määrästä vesistöille haitallista typpeä sekä lääke- ja hormonijäämiä. Mutta on aivan eri asia ensin käsitellä ja puhdistaa virtsa kuin käyttää sitä lannoitteena sellaisenaan.

Virtsa on nestemäistä kultaa, mutta vasta puhdistamalla siitä saadaan 24 karaatin arvoista.

PS. ”Kumma kun ei kusessa mitään näkynyt” -lausahduksen on tehnyt tutuksi Kummelin Mauno Ahonen raportillaan painonnoston MM-kisoista.