Kesäloma on nyt vietetty, meikkipussi löytynyt ja kosmetiikkakaapin hyllyiltä pölyt pyyhitty. Kesäloman vietin lähes meikittä ja kosmetiikkatuotteista käytin vain ihan pakollisia. Näitäkin lähinnä siksi, etten olisi muuttunut täydelliseksi mörrimöykyksi ja kanssaihmiset eivät olisi tehneet minusta ilmoitusta paikalliselle metsästysseuralle.

Mitkä sitten olivat ne ihan pakolliset kosmeettiset tuotteet, joita ilman en kyennyt olemaan? Rumpujen pärinää, tada tada tam!

     Shampoo

     Saippua

     Dödö

     Kosteusvoide

     Hiuslakka

Ottaen huomioon, että kosmetiikkakaappini puteleiden määrän voi laskea kymmenissä, niin oikeasti tuo on aika alhainen määrä.

Olen jo hyvän tovin yrittänyt etsiä luontoystävällisiä pesuaineita ja kosmetiikkaa, mutta se on pirun hankalaa! Olen kokeillut erilaisia merkkejä, mutta ongelmaksi nousee lähes aina se, että luonnonkosmetiikka tuoksuu ihan hirvittävän voimakkaalle. On olemassa myös tuoksutonta luonnonkosmetiikkaa, mutta niitä ei vielä ole polulleni osunut. Vaikka olenkin armoitettu nettikauppojen koluaja, niin näiden tuotteiden löytäminen on välttänyt webbiselaintani.

Koska olen kovin tuoksukammoinen, niin kaikkia yllä lueteltuja tuotteita käytin hajustamattomina. Keinotekoiset hajusteet ovat monesti ympäristölle haitallisia ja eliöihin kertyviä aineita, joten hajusteettomien tuotteiden käyttö on jo ympäristöteko. Mutta kannattaako luonnonkosmetiikan perässä juosta ja mistä oikeasti tietää, onko jokin tuote luonnonmukainen?

Luonnollisuus ja luonnonkosmetiikka on tällä hetkellä pop. Monet tuotteet mainostavat olevansa ”biohajoavia”, ”contains natural ingredients”, ”sisältää luonnon ainesosia”, ”organic” ynnä muuta. Loppujen lopuksi ne ovat niitä samoja tuotteita kuin aiemminkin, mutta mainostajat vain ovat löytäneet uuden keinon myydä tuotteita:

Biohajoava voi tarkoittaa ihan mitä tahansa. Maailmassa on itse asiassa hyvin vähän aineita, jotka eivät jossain olosuhteissa ole biohajoavia. Eli tämä argumentti ei takaa tuotteen ympäristöystävällisyyttä.

Contains natural ingredients= sisältää luonnon ainesosia. Monia kosmetiikan sisältämiä aineita, kuten vettä, löytyy luonnosta ihan sellaisenaan. Niiden löytyminen tuotteesta ei vielä takaa, etteikö siinä olisi ympäristölle haitallisia aineita.

Organic. Tämä on ehkä huonoin ympäristöystävällisyyttä kuvaava ilmaus, sillä kaikki hiiltä sisältävät aineet ovat orgaanisia. Lähes kaikki pahimmat ympäristömyrkyt, kuten dioksiinit, DDT tai palonestoaineet, ovat orgaanisia aineita.

Kuluttajia on siis helppo höynäyttää viljelemällä tuotteissa luonnolliselta kuulostavia sanoja ja sanontoja. Me ostamme pullon biohajoavaa shampoota, joka sisältää luonnon ainesosia ja on vielä orgaanista. Nyt voimme pestä hiuksemme hyvällä omallatunnolla. Sori, mutta näin ei ole. Hiuksesi saattavat puhdistua, mutta ympäristöomatuntosi jää kyllä vielä tahraiseksi.

Ihan oikeaa luonnomukaista kosmetiikkaa on kyllä tarjolla. Sitä ei vain valitettavasti löydy helposti lähimarketin hyllyltä. Rita Stiensin kirja Totuus kosmetiikasta on hyvä lukea, jos on kiinnostunut luonnonmukaisesta kosmetiikasta. Sieltä saat vinkkejä tuotemerkeistä ja se sisältää myös kosmetiikan sisältämien aineiden luokittelun ympäristölle haitallisiin ja haitattomiin.

Mutta mutta… Jos luonnonmukaisen kosmetiikan löytäminen on niin hankalaa niin miksi oikeastaan edes yritämme metsästää sitä, kun helpompi keino on vähentää kosmetiikan käyttöä kokonaisuudessaan. Vaikkei aina pärjäisikään pelkästään aiemmin mainituilla viidellä tuotteella, niin varmasti tuotteiden määrää voi vähentää, kun asiaan kiinnittää huomiota.

Osan kosmetiikasta voi myös korvata ihan oikeilla luonnon tuotteilla. Itse käytän ihon kuorintaan sokerin ja öljyn (oliivi- tai rypsi-) seosta. Kuivaa ihoani hellin silloin tällöin muussatulla avokadolla tehdyllä naamiolla. Merisuolalla kuorin jalkapohjien karheaa ihoa. Tämä on todellista luonnon kosmetiikkaa!