Parisen viikkoa sitten kirjoitin kosmetiikan uv-suoja-aineiden haitallisuudesta ymparistölle. Nyt ajattelin saarnata kosmetiikan ja pesu- ja puhdistusaineiden hajusteista. Hajustekemikaaleja on käytössä yli 5000 erilaista. Osa niistä on erittäin allergisoivia tai herkistäviä. Itse esimerkiksi saan helposti migreenin tai kamalia aivastuskohtauksia joistakin tuoksuista. Kosmetiikassa ja pesuaineissa hajustekemikaaleja ei yleensä tarvitse nimetä ja usein niissä onkin vain merkintä AROMA, FRAGRANCE tai PARFUM. EU on kuitenkin määrännyt, että 26 yleisimmin allergisoivaa tai herkistävää ainetta on ainelistassa lueteltava. Listan löydät täältä.

Tiedoksi äideille tai raskaanaoleville, että monet hajusteet imeytyvät myos elimistöön ja päätyvät äidinmaitoon. Kun osa aineista vielä on ns. hormonihäiritsijoitä, niin painavasti suosittelen välttämään hajustettua kosmetiikkaa ja pesuaineita ainakin tuon imetyksen ajan. Toisaalta miksi altistaa vauva tai lapsi muutenkaan ylimääräiselle hajustekuormalle? Kannattaa siis käyttää hajusteita vain juhlatilanteissa, jos niistä ei ole valmis kokonaan luopumaan.

Kosmetiikka, pesu- ja puhdistusaineet päätyvät tietenkin viemäriin ja sitä kautta jätevedenpuhdistamolle. Osa aineista päätyy lopulta myös vesistöihin, jossa ne pääsevät tekemään tuhojaan. Ymparistön kannalta haitallisimpia aineita ovat ainakin nämä (tarkoittaen vai, että kaikkia ei millään ole vielä ehditty tutkia):

Polysykliset myskiyhdisteet (tonalide ja galaxolide tai lyhenteet HHCB ja AHTN) kertyvät rasvakudokseen ja ovat hormonaalisesti aktiivisia aineita (Schreurs ym. 2005). Niitä on löydetty mm. simpukoista ja napaketuista (Suomen Ympäristökeskus).

Benzyl salicylate (joka on myös uv-suoja-aine) on hormonaalisesti aktiivinen aine (Kunz ja Fent 2006).

Benzyl salicylate on allergisoiva aine ja on lainsäädännön mukaan merkittävä aineosalistaan. Myskiyhdisteitä ei listaan tarvitse merkitä. Niitä, kuten kaikkia hajusteita, on kuitenkin helppo välttää ostamalla hajustamatonta kosmetiikkaa sekä pesu- ja puhdistusaineita. Markkinoilla on onneksi tarjolla yhä enemmän tuoksuttomia vaihtoehtoja. Niitä kannattaa suosia, sillä se on esimerkillinen teko sekä kanssaihmisiä että ympäristöä kohtaan.