Itämeriprojektin paneelikeskusteluun osallistujia.

Itämeriprojektin paneelikeskusteluun osallistujia.

Itämeren suojelusta on viime vuosina noussut melkoinen hype ja tiedän, että iso osa lukijoista potee lähinnä avuttomuutta ja turhautumista asian suhteen. ”Mitäs merkitystä minulla on, kun en mihinkään järjestöön kuulu, eivätkä edes työt liippaa läheltä luonnonsuojelua?” moni varmasti ajattelee. Haluan kertoa teille, kenen työllä on merkitystä ja miten vedestä saa leipää.

Osallistuin maanantaina Itämeriprojektin paneelikeskusteluun Helsingin Allas Sea Poolissa. Edustin Ålandsbankenin Itämeriprojektin vuoden 2015 yleisöäänestyksen voittajana pienyritysten näkökulmaa. Muu raati koostui suurista yrityksistä (Outotec Oyj), rahoittajista (Ålandsbanken), luonnonsuojelujärjestöistä (WWF), säätiöistä (BSAG) sekä valtiollisten elinten (mm. Suomen ympäristökeskus) edustajista.

Itämeren suojelu onnistuu jo pienillä arjen teoilla

Paneutuessani paneelin kysymyksiin totesin, että kärjistettynä millään muulla kuin sillä mitä juuri minä teen ei ole merkitystä. Luulin etukäteen, että mielipiteeni olisi raflaava, mutta samaan olivat kaikki panelistit päätyneet; eivät valtio, järjestöt, säätiöt tai yritykset mitään tee, vaan ihmiset.

Asia on vähän kuin lukutaito. Jos osaat, muttet lue, olet tasan samassa asemassa kuin kehitysmaiden lukutaidottomat. Ammatikseen lukevat perehtyvät vaativaan kirjallisuuteen ja huvikseen lukevat sanomalehtiin ja romaaneihin. Kuulut kumpaan ryhmään tahansa, osaat yhtälailla suojella Itämerta pienillä arjen teoilla ja juuri tällä on merkitystä:

  1. Jäteveden typpikuormitusta voi pienentää vähentämällä lihan kulutusta. Eniten typpeä sisältää punainen liha. Kana- ja kalaruuat sisältävät vähemmän typpeä ja kasvispitoinen ruoka vähiten.
  2. Omilla kulutustottumuksilla on jäteveden ja ympäristön vesistöihin suuri vaikutus. Käytä ympäristöystävällisiä pesu- ja puhdistusaineita sekä luonnonkosmetiikkaa. Vähennä ylipäätään pesu- ja puhdistusaineiden käyttöä.
  3. Älä kaada vanhoja lääkkeitä viemäriin, vaan palauta ne apteekkiin.
  4. Tupakantumpit ovat muovia ja niitäkin päätyy puhdistamoille sadevesien mukana kaduilta ja teiltä. Heitä tupakantumpit niille tarkoitettuihin astioihin.
  5. Viemäriverkoston ja puhdistamon hyvän toiminnan kannalta on tärkeää, että WC-pyttyyn laitetaan vain sitä itseään ja vessapaperia. Pyttyyn ei kuulu ruokajäte, vanulaput tai -puikot. Ne tukkivat viemärit ja aiheuttavat hajuhaittoja. Vanupuikot voivat pahimmassa tapauksessa hujahtaa koko puhdistamon läpi vesistöihin asti.
Itämeriprojektilta voit hakea rahoitusta ideallesi

Jos taas haluat analogiassamme siirtyä sen raskaamman kirjallisuuden pariin ja sinulla on fiksu idea Itämeren suojelemiseksi, rahoitusta olisi nyt tarjolla. Ålandsbankenin toimiala ei mitenkään liity luonnonsuojeluun, mutta he ovat valinneet elää arvojensa mukaan ja myös maksaa siitä järjestämällä ja rahoittamalla Itämeriprojektia.

Viime vuoden Itämeriprojektin voittajana voimme todeta, että haku on kevyt ja suoraviivainen, se ei ota kantaa organisaatiosi kokoon tai sen puuttumiseen (yksityishenkilötkin voivat hakea) ja tarjoaa mahdollisen rahoituksen lisäksi oivaa näkyvyyttä asiallesi.

Maanantaina sain kiivetä norsunluutorniin ja heitellä yleisölle viisauksiani voittoisan hakemuksen tekemiseksi. Jos sinulla on hyvä ja innovatiivinen idea, niin seuraavilla vinkeillä ei pitäisi mennä metsään ja vedestä saa leipää:

  1. Vastaa suoraan kriteereihin ja tarjoa konkreettisia näyttöjä.
  2. Ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa.
  3. Tee selkeä vapaamuotoinen hakemus, josta pääviesti käy ilmi tiivistetysti ja ymmärrettävässä muodossa. Viesti pitää tulla kirkkaasti esille. Jos et osaa sanoa asiaa yksinkertaisesti, et ymmärrä sitä tarpeeksi hyvin.
  4. Älä jätä hakemusta viime tippaan ja anna sen hautua ennen viimeistelyä.
  5. Luetuta hakemus myös muilla.

Se viime tippa eli määräaika on tänä vuonna 30. syyskuuta, lue lisää: www.balticseaproject.org/fi/

Blogin on kirjoittanut Pekka Vieno.

5+5 vinkkiä löytyy myös Ålandsbanking 02/2016 -lehdessä haastattelumme yhteydessä.